Ham Radio - Featured

Από  πότε;

Ο ραδιοερασιτεχνισμός ξεκίνησε γύρω στο 1908 μετά από τα επιτεύγματα του Μαρκόνι και το 1927 απέκτησε την επίσημη διεθνή του αναγνώριση στο Διεθνές Ραδιοτηλεγραφικο Συνέδριο της Ουάσιγκτον.
Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια πραγματικά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και με την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο ραδιοερασιτεχνισμός έχει εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 4 εκατομμύρια. Με μια μέση ετήσια αύξηση περίπου 7%, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, στα  μέσα του 21ου αιώνα οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα πέντε εκατομμύρια!

Πώς ξεκίνησε ο ραδιοερασιτεχνισμός:
Μετά τα πρώτα πετυχημένα πειράματα του Μαρκόνι στις αρχές του αιώνα μας, πολλοί άρχισαν να πειραματίζονται και πέτυχαν ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ τους στις περιοχές των μακρών και μεσαίων κυμάτων. ΄Οταν όμως οι περιοχές αυτές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος άρχισαν να γίνονται κρατικά ή εμπορικά εκμεταλλεύσιμες (τηλεγραφικές υπηρεσίες, κρατικοί και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κλπ.), στένεψαν τα περιθώρια και οι ραδιοερασιτέχνες αναγκάστηκαν να μετατοπισθούν πέρα από τις ζώνες αυτές. Τους έδωσαν μάλιστα και κρατικές άδειες, για να “παίξουν” στα βραχέα κύματα, πιστεύοντας ότι δεν θα μπορέσουν να “βγουν πέρα από τα όρια της αυλής τους”, όπως έλεγαν περιπαιχτικά, αφού πίστη του τότε τεχνικού κόσμου ήταν ότι η περιοχή των βραχέων κυμάτων ήταν “άχρηστη”.

Ποιοι είναι οι ραδιοερασιτέχνες:
Επειδή στη χώρα μας η λέξη “ραδιοερασιτέχνης” χρησιμοποιείται από πολλούς λαθεμένα, από άγνοια ή σκόπιμα, διευκρινίζουμε ότι ο όρος είναι διεθνώς καθιερωμένος (Radio Amateur, Radioamateur, Amateurfunker) και σημαίνει σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή ορολογία “΄Ατομο, που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών.”

Οι ραδιοερασιτέχνες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν άμεση επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, αλλά προέρχονται από ποικίλα επαγγέλματα. Η ίδια ποικιλία ισχύει και για την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση, την οικονομική δυνατότητα, την εθνικότητα, τη φυλή κλπ. Κοινός παρονομαστής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η αγάπη τους για της τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
Πέρα όμως από αυτά προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες  Έκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κλπ.).
Η δραστηριότητα των Ομάδων  Έκτακτης Ανάγκης που δημιουργήθηκαν το 1980, περιλαμβάνει διαβίβαση επειγόντων μηνυμάτων και τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και σεισμών, παροχή ιατρικής βοήθειας από ασυρμάτου, παροχή βοήθειας σε οδικά ατυχήματα, συμμετοχή στην ανεύρεση και διάσωση ατόμων κλπ.

Πως μπορεί κανείς να γίνει ραδιοερασιτέχνης:
· Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και προφορικές και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει: Εκπομπή – Λήψη σε κώδικα Μορς, ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας κ.λ.π.

Τι προσφέρει ο Ραδιοερασιτεχνισμός:
Η συμμετοχή στο ραδιοερασιτεχνισμό είναι ευεργετική για τα παιδιά με πολλούς τρόπους.
Για παράδειγμα, θα μάθουν για τα ηλεκτρονικά και τη διάδοση ραδιοφωνικών σημάτων.
Επεκτείνουν τις γνώσεις τους στη γεωγραφία  και ενισχύουν τις δεξιότητες τους στην προσωπική επικοινωνία. Προσφέρει γνώσεις που βοηθούν στην επιτυχία στο σχολείο και στη ζωή.
Συχνά προσφέρει έναυσμα για επέκταση του ενδιαφέροντος στα μαθηματικά και  στην επιστήμη, και ίσως οδηγήσει σε καριέρα στην επιστήμη ή την εφαρμοσμένη μηχανική.
Πέραν των τεχνικών δεξιοτήτων, τα παιδιά θα μάθουν επίσης κοινωνικές δεξιότητες. Συχνά λέγεται ότι ο ραδιοε-
ρασιτεχνισμός είναι “άθλημα επαφής”.
Κατά τη διενέργεια επαφών με άλλους ραδιοερασιτέχνες, το παιδί σας θα  δημιουργήσει  φιλίες με  άλλους  ραδιοερασιτέχνες  σε όλη τη  χώρα  και σε όλο τον κόσμο.
Αυτό  με τη σειρά του, θα  τους βοηθήσει να μάθουν για άλλους  πολιτισμούς  και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Ο ραδιοερασιτεχνισμός επίσης  διδάσκει στα  παιδιά την αξία της  κοινωνικής προσφοράς.
Μέρος  του λόγου ύπαρξης του  ραδιοερασιτεχνισμού είναι η παροχή επικοινωνιών σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Με τη συμμετοχή στις δραστηριότητες  αυτές, το  παιδί σας   θα μάθει πόση  ικανοποίηση  μπορεί να  προσφέρει  η κοινωνική  προσφορά.

ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ  ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:
Το 640 π.χ. γεννήθηκε ο Θαλής ο Μιλήσιος  ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας.  Έκαμε  πάρα πολλές  μελέτες μεταξύ των οποίων μελέτησε και το ήλεκτρο(κεχριμπάρι) και τον μαγνητικό λίθο και είπε ότι αυτά τα δύο είδη έχουν  μια μυστηριώδη δύναμη την οποία ονόμασε «ψυχή» δηλαδή τον στατικό ηλεκτρισμό
· Οι. μελέτες του Θαλή  παρακίνησαν πολλούς ερευνητές να συνεχίσουν τις προσπάθειες έτσι φτάνουμε στον Benjamin  Franklin  ο οποίος με το χαρταετό κατέβασε το « ηλεκτρικό υγρό» κάτω στη Γη ,δηλαδή σε καιρό καταιγίδας το σκοινί του χαρταετού όταν το πλησίαζε σε μεταλλικά αντικείμενα έβγαζε σπίθες .
·   Ο William Gilbert (1544-1603)  διαπίστωσε δυνάμεις έλξεως και απωθήσεως μεταξύ δύο ράβδων τις οποίες είχε τρίψει.
·    Άλλοι που έκαναν διάφορα πειράματα ήσαν οι  Otto Von  Guericke, οι Ιταλοί  Galvani και Volta  και οι Άγγλοι Carlisle και Nicholson  που ανακάλυψαν την ηλεκτρόλυση. Ο  Otto Von Guericke  κατασκεύασε τη μηχανή παραγωγής  ηλεκτροστατικής τάσης. Αλλά η μελέτη του ηλεκτρισμού σημείωσε  τεράστιο βήμα εμπρός  όταν ο Alessandro Volta  κατασκεύασε  το 1799 ένα απλό «στοιχείο» το οποίο παρήγαγε ηλεκτρισμό συνεχώς.
·    Το 1819 διαπιστώθηκε κάτι εντελώς καινούριο στη μελέτη του ηλεκτρισμού. Με τα πειράματα του Gilbert  επικράτησε η γνώμη ότι ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός είχαν κάποια σχέση κατά κάποιο τρόπο. Όταν ο Hans Oersted πέτυχε την απόκλιση της μαγνητικής βελόνας  μιας πυξίδας πλησιάζοντας ένα σύρμα στο οποίο έρεε ηλεκτρικό ρεύμα, απέδειξε ότι το σύρμα στο οποίο περνά ηλεκτρικό ρεύμα αποκτά την ιδιότητα του μαγνήτη.
·  Ο  Γερμανός  Georg Ohm  και αργότερα ο Kirchhoff, καθόρισαν τη σχέση μεταξύ του ρεύματος ,την τάση και την αντίσταση ενός κυκλώματος (Νόμος του ΟΗΜ).
·    O Michael Faraday τέλος το 1830 απέδειξε ότι όταν το ρεύμα σε ένα σύρμα μεταβάλλεται προξενεί δευτερεύον ρεύμα σε γειτονικό σύρμα, είναι δηλαδή η επονομαζόμενη «ηλεκτρομαγνητική επαγωγή». Έτσι  η ανακάλυψη του Faraday  οδήγησε στην κατασκευή της  «γεννήτριας»  δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρισμού με μηχανικό τρόπο.
·   O  Thomas  Alva Edison κατασκεύασε τις πρώτες γεννήτριες που παρήγαγαν πολλά Amper  σε αντίθεση με  τα  απλά στοιχεία του Volta.. Αλλά μέχρι το 1876  οι γεννήτριες είχαν ένα μεταλλάκτη για να παράγουν συνεχές ρεύμα.
·    Οsir Humphry Davy ανακάλυψε ότι ο ηλεκτρισμός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φωτός. Ο πρώτος όμως γλόμπος ανακαλύφθηκε από τον  Edison.
·    Το 1850 ο James Clerk  Maxwell  είχε αποδείξει μαθηματικά την ύπαρξη  ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών και ο Γερμανός  Heinrich  Hertz κατόρθωσε to 1887  και παρήγαγε τέτοιου είδους ενέργεια. Η ιδέα ότι αυτά τα κύματα  θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μετάδοση μηνυμάτων χωρίς τη χρήση συρμάτων ,μέσω του αέρος οφείλεται εις τον Ιταλό Guglielmo Marconi.
·   O Nicola Tesla  επινόησε το 1882 τον πρώτο κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος, και ο ίδιος  το 1893 δύο χρόνια πριν από τον Marconi  επέδειξε ένα πρακτικό σύστημα ασυρμάτου.
·   Ακολουθούν πολλοί ακόμη ερευνητές και ανακαλύπτουν  τη διοδική λυχνία .το τρανζίστορ και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα για να φτάσουμε στη σημερινή εποχή των κομπιούτερ των ταξιδιών στο διάστημα τη δορυφορική τηλεόραση και πλήθος  άπειρο  ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μέσων.

·   Έτσι μια πορεία αιώνων  και ένα μεγάλο πλήθος ερευνητών και μελετητών  οδήγησε και στην ανάπτυξη του ραδιοερασιτεχνισμού παγκοσμίως.